« انتخاب رشته » براي ورود به دانشگاه پس از آزمون سراسري يكي از موارد حائز اهميت در تعيين سرنوشت داوطلبان به شمار مي آيد.
هر ساله پس از اجراي آزمون سراسري وانتشار نتايج , درصدي از داوطلبان مجاز به انتخاب رشته شناخته مي شوند و اين افراد باتوجه به علائق , شرايط و انگيزه هاي فردي واجتماعي مبادرت به تعيين رشته , شهر و دانشگاه مد نظر خود مي كنند.
امسال نيز در اين عرصه 507 هزار نفر پس از رقابت در كنكور سراسري از ميان يك ميليون و 900 هزار داوطلب مجاز به انتخاب رشته شناخته مي شوند كه اين افراد طي روزهاي 16 و 17 مرداد ماه (امروز و فردا) با مراجعه به حوزه هاي تعيين شده علاوه بر دريافت كارنامه و فرم انتخاب رشته , دفترچه هاي مربوط را اخذ خواهند كرد.
مطابق اعلام سازمان سنجش آموزش كشور از ميان 507 هزار داوطلب مجاز به انتخاب رشته فقط 193 هزار و 649 نفر در دانشگاهها و مراكز آموزش عالي پذيرفته خواهند شد.
داوطلبان در روزهاي آتي مي بايست , مبادرت به انتخاب رشته كنند و حداكثر تا 20 مرداد ماه فرمهاي تكميل شده خود را باز گردانند تا بررسي و كارشناسي هاي نهايي سازمان سنجش بر روي آنها صورت پذيرد و در دهه سوم شهريور نتايج نهايي پذيرفته شدگان در آزمون سراسري منتشر شود.
« انتخاب رشته » در حال حاضر موضوعي است كه ذهن داوطلبان را به خود مشغول ساخته و آنان را به تكاپو واداشته است تا با راهنمايي و هدايت سايرين , شرايط قبولي در رشته دلخواه را براي خود فراهم آورند.
روزنامه جمهوري اسلامي نيز در اين راستا ضمن تبريك به داوطلبان و آرزوي موفقيت و سربلندي براي آنان در گفتگويي با برخي از اساتيد دانشگاه به بررسي اين مقوله پرداخته تا راهنماي داوطلبان باشد.
اظهارت اين اساتيد به شرح ذيل از نظر خوانندگان گرامي مي گذرد : خانم دكتر فرزانه فيضي استاديار و رئيس دانشكده مهندسي شيمي دانشگاه علم و صنعت در اين راستا اظهار داشت : من به كليه داوطلبان شركت در كنكور سراسري اعم از دختر و پسر توصيه مي كنم رشته هاي دانشگاهي را بر حسب علاقه خود با شناخت كامل انتخاب كنند و انتخاب آنان براساس شهرت رشته تحصيلي نباشد.
متاسفانه برخي افراد در انتخاب رشته تحصيلي به بازار كار آينده مي انديشند كه اين طرز تفكر صحيح نيست زيرا اشخاص در رشته هاي مورد علاقه خود داراي خلاقيت هستند و اين امر نيز باعث موفقيت در كار و شغل آينده آنان مي گردد.
خانم دكتر راضيه السادات رضازاده استاديار دانشكده معماري و شهرسازي دانشگاه علم و صنعت نيز گفت : به عقيده من در انتخاب رشته تحصيلي بايد چند نكته را مد نظر قرار داد.
اول اينكه شخص باتوجه به روحيات خود در پي رشته اي باشد كه متناسب با آن امكان كار و اشتغال آتي فرا روي وي قرار گيرد.
فرضا افراد برون گرا كه تمايل به امور اجرايي و درگيريهاي اجتماعي دارند اين نوع رشته ها را انتخاب كنند و در مقابل افراد درون گرا نيز رشته هايي را برگزينند كه محيطي آرام و دنج را طلب كند.
وي افزود : نكته ديگري كه در انتخاب رشته خصوصا براي دختران و باتوجه به تغيير شرايط فردي آنان مطرح است انعطاف پذيري شغل آتي آنهاست .
مشاغلي كه دوره هاي پركاري و كم كاري را پذيرا هستند براي اين منظور بهترند و به عبارتي هر چه شخص در ميزان و توان فعاليت خود امكان كنترل بيشتري داشته باشد , در چنين مواردي مطلوب تر است .
همچنين آقاي دكتر محمد حسن بازيار دانشيار دانشكده مهندسي عمران دانشگاه علم و صنعت ايران گفت : به داوطلبان آزمون سراسري توصيه مي كنم در انتخاب رشته , علاقه , انگيزه تحصيلي و شرايط روحي و جسمي خود را در نظر بگيرند و براين اساس با آگاهي و شناخت مبادرت به تكميل فرم انتخاب رشته نمايند.
وي گفت : ارزيابي بازار كار آينده نمي تواند راهكار مناسبي براي انتخاب رشته باشد زيرا در سالهاي اخير تغييرات بازار كار سريع بوده و قطعا اين تحول در سالهاي آتي شدت بيشتري خواهد داشت .
به اعتقاد وي هر فرد بايد با در نظر گرفتن شرايط روحي و رواني خود , رشته مورد علاقه خويش را تعيين كند و با استناد به توانمنديهاي فردي و مشورت با افراد مطلع و متخصص رشته هاي خود را انتخاب نمايند.
وي به دختران توصيه كرد كه با در نظر گرفتن حساسيت ها فردي مطابق با استعدادهاي ذاتي خويش نزديكترين دانشگاه به شهر و محل سكونت خود را انتخاب كنند.
وي با اشاره به فرصت زماني تعيين شده براي انتخاب رشته گفت : دستگاههاي اجرايي آزمون سراسري مي توانند پيش از توزيع فرم انتخاب رشته , دفترچه هاي مربوط را در اختيار داوطلبان قرار دهند تا آنان نسبت به رشته هاي تحصيلي و دانشگاهها اطلاعات جامعي كسب كنند يا اين كه مدت 3 روز را به يك هفته افزايش دهند تا فرصت مطالعه و تحقيق مناسبي براي داوطلبان فراهم آيد.
آقاي دكتر سيدمهدي علوي املشي استاد دانشكده مهندسي شيمي و مدير كل آموزش دانشگاه علم و صنعت ايران اظهار داشت : امروز مهمترين دغدغه داوطلبان , انتخاب صحيح رشته است تا در تحصيلات عالي و دانشگاهي ادامه تحصيل دهند و در اين راستا سه عامل علاقه و تمايل شخص به رشته مورد نظر , توجه به استعدادها و توانايي هاي تحصيلي و انگيزه شغلي براي تامين زندگي آينده از پارامترهاي مهم در انتخاب رشته داوطلبان به شمار مي آيد.
وي افزود : يك داوطلب مي توانند با مطالعه و بررسي در مورد شرايط رشته هاي تحصيلي , دانشگاهها و شهرهاي مختلف بر اساس علائق و مشورت با افراد صاحب نظر رشته هاي انتخابي را اولويت بندي كند و محور انتخاب خود را در فرم مربوط اعمال كند.
البته توصيه مي كنم داوطلبان رشته هايي را انتخاب كنند كه امكان دسترسي به محل تحصيل آسان باشد.
دكتر علوي گفت : داوطلبان بايد شرايط تحصيل در مناطق غيربومي را از الان متصور شوند و محدوديت هاي خوابگاهي , امكانات شهرهاي دور از محل سكونت را در نظر بگيرند و بر اساس معيارهاي منطقي نسبت به اولويت بندي رشته هاي تحصيلي دانشگاهي اقدام نمايند.
وي به فرصت سه روزه انتخاب رشته داوطلبان اشاره كرد و افزود : اين مدت ناكافي بنظر مي رسد اما بايد زمينه مطالعه و تحقيق براي داوطلبان فراهم گردد تا آنان با آگاهي كامل از شرايط دانشگاههاي كشور , رشته هاي دانشگاهي مطلع شوند و در موعد مقرر و بدون دغدغه فرم انتخاب رشته خود را تكميل كند.
خانم دكتر آزاده تجردي استاديار و معاون پژوهشي دانشكده شيمي , « محل تحصيل » و « بازار كار » را از مواردي دانست كه داوطلبان و بويژه دختران بايد به آن توجه داشته باشند.
وي در تبيين نقطه نظرات خود گفت : داوطلبان بايد توجه كنند كه آيا دانشگاه مورد نظرشان در شهري غير از محل سكونت , امكانات اصلي و خوابگاه دارد يا خير چون در صورت فقدان امكانات هم هزينه اي برخانواده تحميل مي شود و هم پيدا كردن خانه و مسكن براي يك دختر در يك شهر ناآشنا , مشكل خواهد بود.
« بازار كار » نيز از نكاتي است كه بايد در نظر گرفت .
مثلا اينكه دختري كه در رشته اي قبول مي شود آيا در جامعه كنوني ما بازار كار براي او وجود دارد يا خير خانم مريم قرباني استاديار واحد اقماري بهشهر دانشگاه علم صنعت ايران نيز به داوطلبان توصيه كرد به دو دليل در انتخاب رشته به منطقه بومي توجه كنند يكي در « سهميه پذيرش » , دوم « دسترسي آسان به خانواده » و اين نكته براي دختران بيشتر ضرورت دارد تا با توجه به اين اصل علاوه بر آرامش لازم در كنار خانواده موفقيت بيشتري را در تحصيل كسب كنند.
آقاي دكتر مهدي غضنفري رئيس دانشكده مهندسي صنايع دانشگاه علم و صنعت ايران نيز داوطلبان را به سه گروه تقسيم كرد و گفت : گروه اول كساني هستند كه از رتبه خوبي برخوردار نيستند و در صدند تا باهر امكاني به دانشگاه راه يابند و رشته و شهر و دانشگاه براي آنان ملاك نيست .
گروه دوم افرادي هستند كه از رتبه نسبتا خوبي برخوردارند و سعي مي كنند تا با انتخاب درست و احساس مسئوليت , علائق خود را بررسي كرده و رشته مورد نظر را انتخاب كنند اما عمدتا در رشته هاي غيردلخواه پذيرفته مي شوند و تبعات و دشواريهاي خاص خود را دارند.
گروه سوم داوطلباني هستند كه از رتبه خوبي برخوردار هستند و ملاك اين افراد رشته و دانشگاه مشهور است تا براي خود اعتباري كسب كنند.
وي افزود : البته هر سه گروه الزاما انتخاب سنجيده اي را انجام نمي دهند و همواره با مشكلات خاصي روبرو مي شوند.
بنابراين توصيه من به داوطلبان اين است كه پس از اينكه رتبه خود را در نظر مي گيرند نسبت به علائق , روحيات , نياز جامعه و انگيزه هاي فردي توجه كنند تا بر اين اساس يك رشته متناسب با شرايط خود را انتخاب كنند.
وي با انتقاد از رتبه بندي مجازي دانشگاهها در اذهان جامعه افزود : بايدفرهنگ تحصيل فراهم آيد و فرد به دانشگاه و رشته اي خاص براي كسب وجهه و اعتبار گرايش نيابد بلكه در رشته يا دانشگاهي تحصيل كند كه موفقيت تحصيلي فرد را در پي داشته باشد.
دكتر غضنفري به داوطلبان توصيه كرد كه بر اساس اولويت رشته , شهر و دانشگاه خود را انتخاب كنند و با توجه به بعد مسافت , علائق و انگيزه ها فردي رشته هاي دلخواه را درجه بندي كنند و با بينش آگاهانه رشته هاي انتخابي را در فرم انتخاب رشته درج كنند و تاكيد مي شود كه در تكميل فرم دقت لازم را داشته باشند.
دكتر بازيار : به داوطلبان آزمون سراسري توصيه مي شود كه در انتخاب رشته , علاقه , انگيزه تحصيلي و شرايط روحي و جسمي خود را در نظر بگيرند و بر اين اساس با آگاهي و شناخت مبادرت به تكميل فرم انتخاب رشته نمايند دكتر غضنفري : داوطلبان پس از اينكه رتبه خود را در نظر مي گيرند نسبت به علائق , روحيات , نياز جامعه و انگيزه هاي فردي توجه كنند تا بر اين اساس يك رشته متناسب با شرايط خويش را انتخاب كنند سازمان سنجش آموزش كشور : كارنامه و فرم انتخاب رشته داوطلبان آزمون سراسري امروز و فردا توزيع مي شود و داوطلبان تا 20 مرداد ماه مهلت دارند فرم انتخاب رشته خود را تكميل و تحويل دهند